Wednesday, January 25, 2012

Damia pulak nak tantrum..


"Eusoff pandai buat spelling English.. kakak tak pandai"..

"Daniel ni lagi putih dari kakak.. kenapa kakak tak putih macam Daniel??"

"Kenapa Daniel ni suka mama je? Tak suka kakak?"

"Mama tu suka marah kakak.." Tuduhan yang satu inilah yang paling menghiris hati. :((

Kadang-kadang bila tahap degilnya sudah melebihi batas, mahu atau tidak aku terpaksa menggunakan kaedah ugutan, untuk memaksanya mandi, makan atau kemas barang-barang dia yang bersepah di seluruh rumah. Semenjak akhir-akhir ini perangainya memang ketara nakal dan degil, seakan-akan cuba memancing emosi marahku.

Aku sudah cuba membuat dia merasa disayangi.. Setiap hari ketika menghantarnya ke sekolah, aku akan berjalan dengannya sampai ke pintu bilik darjah walaupun jarak dari pintu pagar ke bilik darjah dengan berjalan kaki tak sampai pun 5 minit perjalanan...Setiap kali dia aku hantar dan ambil dari sekolah, aku cium dan peluk dia. Cakap padanya yang aku sayangkan dia. Setiap hari aku tanya bagaimana harinya di sekolah, apa aktivitinya.. Kalau ada pencapaian kecil yang ditunjukkan aku puji dan ucap tahniah padanya. Setiap masa yang aku habiskan bersamanya hanya aku penuhi dengan semua yang berkenaan dirinya saja.

Keadaan tak begitu teruk kalau hari itu hari bekerja..tapi kalau aku cuti, aku harus bersiap sedia menghadapi perangainya satu demi satu. Otak aku letih sebenarnya.. Dengan anak istimewa yang harus diberi perhatian, baby yang asyik melekap dan masih menyusu badan.. ditambah pula dengan perangai si kakak yang suka menguji kesabaran.

Sedangkan perkara sekecil ini..:- "Kakak pegilah makan dekat meja makan...jangan makan depan TV ni. Nanti berterabur nasi. Semut datang nanti kakak juga yang kena gigit". Nada suaraku aku lembutkan sehabis lembut dah..supaya dia dapat menerimanya dengan terbuka.

Dia akan membalas dengan "Mama ni semua tak boleh. Suka marah kakak. Asyik dukung Daniel je.. Mama tak sayang kakak.".. Okay, realitinya anak sulungku cemburu. Cemburu dengan kepakaran si Eusoff mengeja dalam Bahasa Inggeris yang nyata dia agak lemah..dan cemburu dengan si baby Daniel yang comel dan selalu diberi lebih perhatian. Kadang2 aku terdengar juga Damia marahkan Daniel kerana asyik mengejar aku menggunakan walkernya. Bayi berumur 6 bulan pun tak terkecuali dari jadi mangsa bebelan Damia.

Babahnya yang selalu memanjakan dia juga sudah angkat tangan menangani perangai si Damia. Kata-kata yang keluar dari mulutnya memang menghiris hati. Apa yang harus aku buat??

Dibiarkan atau pun dilayan, seakan tidak ada perbezaan.. Aku cuma mampu bermohon pada ALLAH agar melembutkan hati anak sulungku ini, dan semoga aku dikurniakan tahap kesabaran yang tinggi dalam menangani gelora emosinya. Semoga Damia jadi anak yang soleh dan berbudi pekerti..Amin.

No comments:

Post a Comment