Tuesday, February 23, 2016

Rindu Kampung Halaman

Assalamualaikum...

Semenjak dua menjak ni saya menjadi semakin rindu kat kampung. Rindu kat emak. Rindu kat tempat permainan semasa kecil. Ya Allah...rindu yang sungguh-sungguh. Setiap kali balik ke kampung terfikir alangkah bagusnya kalau boleh balik menetap kat sini. Agaknya makin berumur makin kita rasa nak balik ke tempat asal kita. Dulu masa muda-muda, tergedik benor nak keluar dari kampung. Bila dah tua tergedik nak balik pulak.

Saya cakap dekat Cikgu Misai...dia pun rupanya suka sangat Kuala Kangsar. Ipoh dan Taiping dekat je. Kalau dapat tukar di dua daerah ni pun ok je berulang hari2 dari Kuale pergi mengajar katanya. We even done some survey on where to continue kids swimming lessons and other therapies. Gaya tu macam nak berhijrah benor la kitorang ni. Even saya pergi cari orang untuk kesan semula lokasi kebun getah arwah abah yg mak wariskan kat saya tu. Memang dekat je rupanya. Sebab last time pergi pun dekat area tu ialah masa kecik-kecik. Jalan dan muka bumi kawasan tu pun dah berubah sebab kawasan tu dulu dalam memang kebun getah di kiri kanan..sekarang dah ada perumahan.

Kuala Kangsar..masih ada nasi lemak RM1. Masih ada nasi ayam RM3. Masih boleh dapat cream horns atau ravioli di bakery Warung Kek Jaya dengan harga RM1 sebiji. Masih ada air buah RM1.50. Masih boleh makan chicken chop di warung kalau hanya ada duit sebanyak RM5. Tu belum masuk cerita cendol dan laksa lagi...(Meleleh-leleh air liur waktu menaip ni..hahaha)

Yang penting sekarang saya kena sambung buat master. Kena buat. Kalau saya dapat habiskan pengajian on time, dalam masa 5 tahun lagi bila gred gaji Cikgu Misai dah naik boleh la kami pindah sana balik. (Ekceli kira-kira tahun,gaji, expenses gitu gini ni dia yg buat..hehe). Dalam masa 5 tahun lagi Eusoff pun dah kurang dependent dengan therapy seperti yg dia banyak ikuti sekarang. So, boleh la kami lepaskan Kuantan yang ada banyak servis dan terapi untuk budak macam dia.

Kuantan ni dulu best. Sekarang byk pencemaran. Dah tak aman, dmai dan lestari seperti dulu. Lori je yang banyak.. Kami dah beli rumah kat sini ingat nak duk sini sampai tua, dah jadi mcm gini baik kami blah. OK..sekian bebelan di pagi hari. Have a productive Tuesday!

Cream Horns Warung Kek Jaya RM1 je seunit nih..

Usop dgn Opah

Makan chicken chop 5 hengget kat sini dengan mak, nyah dan familynya.
Kedai tak ingat nama pulak dah.Lokasi kat Sayong.

Jeti Kuala Kangsar 


No comments:

Post a Comment