Wednesday, June 5, 2013

'Sensory Processing Disorder' Dari Kaca Mata Temple Grandin


Assalamualaikum..

Setelah baca 2x buku Temple Grandin baru saya boleh digest lebih baik apa yang  beliau cadangkan didalam bukunya 'Thinking In Pictures: The Expanded Version.'. 


Antaranya ialah keperluan untuk mengatasi masalah sensory. Dalam buku beliau, banyak kali beliau  tekankan untuk mengatasi masalah sensory dulu baru boleh ajar lain-lain perkara kepada anak autistik. Sensory adalah perkara penting yang banyak menganggu tumpuan. Sekiranya tidak diatasi terlebih dahulu, maka apa yang diajar oleh ibu bapa dan guru-guru tidak dapat diserap dengan baik kerana masalah sensory mencetuskan kebimbangan (anxiety) jadi secara logik orang yang gelisah tidak boleh belajar dengan baik.

Beliau mencadangkan rawatan terapi berasaskan 'deep pressure' untuk menggalakkan perkembangan pertuturan atau mengatasi masalah tumpuan dan hiperaktif.  Saya quote sikit dari pengalaman beliau berhadapan masalah sensory pendengaran :- Suara yang beliau dengar bila berbual dengan seseorang ialah seperti ketika telefon bimbit berada di kawasan yang signal tidak berapa baik bila mana suara seseorang di sebelah sana antara dengar dan tak dengar, sekejap ada dan sekejap hilang. Beliau bertuah dikurniakan dengan kebolehan spatial dan mechanical sehingga dapat mencipta sendiri 'squeeze machine' dan beliau mengakui dapat belajar dengan lebih baik selepas adanya squeeze machine tersebut, termasuk cara menzahirkan perasaan dan bagaimana hendak berlemah-lembut dengan orang lain serta haiwan peliharaan.

Begitu juga apabila beliau menekankan perlu adanya kajian dan ujian mengenalpasti bahagian apakah yang haywire di dalam fungsi otak individu autistik untuk menentukan rawatan dan terapi yang bersesuaian. Sekarang ni semua rawatan pukul rata je kepada semua padahal mereka yang berada di dalam spektrum mempunyai masalah dan keunikan tersendiri.

Antara peralatan terapi yang dicadangkan adalah weighted blanket, weighted/padded vest atau squeeze machine seperti yang beliau cipta tu. Sekarang saya pening...mana saya nak dapat semua benda tu? Saya dah survey harga weighted blanket je dah beribu ringgit sehelai...haihhh... Nampaknya saya kena cuba jugak untuk jahit sendiri. Saya geram niiii...saya mesti buat sesuatu jugak untuk atasi masalah sensory Eusoff!


Weighted blanket
Weighted vest
Squeeze machine


No comments:

Post a Comment