Wednesday, May 13, 2015

Aktiviti Fizikal dan Terapi Berkuda

Assalamualaikum...

Setelah lama sangat saya  nak buat 2 benda ni dengan Muhammad Eusoff Danish, akhirnya dipermudahkan oleh Allah. Satu ialah terapi berkuda. Satu lagi ialah nak bawa dia pergi outdoor activity seperti trail run atau beach running dan hiking.  Mula-mula cikgu sekolah Eusoff whatsapp satu brosur pasal stable kuda yang tawarkan perkhidmatan horse riding kepada umum. Lebih menggembirakan lokasinya memang dekat dengan rumah. Hanya 5 minit perjalanan menaiki kereta. Berbekal nombor telefon yang diberikan,saya  call dan dapatkan lokasi stable tu. Lepas tu cari tempat tu...rupanya dekat sangat dengan jalan yang biasa saya  gunakan hari-hari dekat rumah tu serta tak jauh pulak dengan sekolah kakak Damia.

Mula-mula Eusoff naik kuda berdua dengan Cikgu Misai. Sekarang dah boleh naik sendiri.

Selain dari Eusoff, kami pun bagi kakak Damia dan Daniel naik kuda jugak. Tapi setakat ni kakak je yang nak naik. Daniel takut katanya. Jadi untuk permulaan saya bagi Daniel pat dan gosok-gosok kuda dulu. Nanti dia dah berani baru boleh naik. Oh ya...kuda ni nama Sophia.. :)


Setakat ni nampak ada perubahan setelah hampir sebulan kami bawa Eusoff naik kuda 1-2 kali seminggu. Sebelum ni dia fidget bila dudut atas kuda. Sekarang dah ok dah. Dia pun nampak lebih relaks dan mood swing pun dah kurang. Fokus pun nampak bertambah ok. 

Selain dari terapi berkuda ni saya  bawa juga Eusoff untuk experience the nature. Wahh..gitu! Bawa dia hiking dan running. Minggu lepas saya  bawak dia hiking di Bukit Pelindung. Alhamdulillah...first trial je dah sampai puncak gitu. Trail dia tu 4km jugak naik dan turun. Kuat kan hero saya ni! Minggu ni ingat nak bawa dia barefoot running di pantai pulak. InsyaAllah... nak try bawa dia lari di sepanjang Pantai Sepat. Selagi ada kudrat dan kemampuan, saya  akan buat apa saja untuk meransang perkembangannya. Semoga restu Allah sentiasa bersama-sama kami. Ameen...

Sementara tu, ini gambar-gambar Eusoff pergi hiking! Enjoy!

Sengih kemain. Suka sangat ni...

Breakfast atas puncak Bukit Pelindung


Penat!No comments:

Post a Comment